Sunday, June 26, 2011

Perkampungan siswa siswi :)

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...

Infinity kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Ilahi...Sekali lagi Allah pilih. Setelah lima hari berkampung di bandar, kehidupan kembali seperti biasa. Wuit! Takkan kehidupan seperti biasa? Kalau camtu ape yang membezakan kau dengan orang-orang biasa kat luar? Kata nak jadi orang asing...Takkan bangun lambat lagi lepas ditarbiyyah? Takkan tidur lagi lepas Subuh? Pergh..mengaku ditarbiyyah la budak ni...



Saya semakin hanyut bersahabat dengan para sahabat yang menjadikan Allah sebagai kekasih. Kalau boleh saya ingin terus hanyut bersama mereka. Semakin seronok berkenalan dengan para sahabat yang sentiasa menjadikan Al-Quran sebagai teman untuk berkepit. Syok weh! Rasa macam...erm erm erm..aiskrim blueberry pun kalah...nak try rasa? Try berkawan dengan mereka. heeee.. Tapi jangan masukkan diorang dalam fridge sebab diorang tak cair macam aiskrim blueberry. 


Setelah lama bercuti dan bersabar dengan cuti yang macam panjang ni, bila tau ada program yang disaji, akanku kaut dengan lahapnya. Lama sangat berehat sampai momentum pun jadi lemah. 


Ada seorang pakcik tu pesan, sebagai pemuda Islam yang cintakan Islam, awak tak boleh biarkan sedetik masa berlalu tanpa memikirkan soal Islam. Saya ni bukan setakat sedetik, berjam-jam masa berlalu tanpa ada manfaat. Jazakallah pakcik atas tembakan itu. Memang kena tepat pada sasaran...


Lagi kata-kata dari pakcik. Panjang sebenarnye tapi saya nak share sikit je dulu.(kedekut siot budak ni)


Pakcik Kata, 
Bangkit bukan perkara mudah setelah sekian lama tertidur...
Untuk apa antum korbankan hari Ahad ni sedang remaja lain masih lagi tertidur dibuai mimpi? Untuk apa?
Untuk Allah...
Ingatlah adik-adik, kepenatan kita Allah akan balas. Masa yang adik-adik luangkan di sini Allah akan balas. Kelelahan yang adik-adik rasai Allah akan balas dengan sesuatu yang indah. Amat indah.
Kita di sini untuk menegakkan agama Allah. Penyambung wadah perjuangan Rasulullah. Kita mesti bersemangat sebagaimana Abu Bakr as-Siddiq.
Islam pasti menang. Itu janji Allah. But the question is, are we going to be part of the winning team? OR are we not going to be part of the winning team?
Life cannot be vacuum. If not, others will filling it. 

Dan pakcik itu adalah seorang Pengarah Kanan Suruhanjaya Multimedia di Cyberjaya. Tak semestinya ustaz je kan boleh bercakap tentang Allah? Itu pemikiran lapuk. 


Sesiapa yang mengaku berucap kalimah LailahaillAllah MuhammadurRasulullah, ingatlah kita telah sign kontrak dengan Allah. Ingatlah kita telah mengikat janji dengan Allah. Janji dan kontrak untuk memastikan tertegaknya Islam di bumi berkubahkan langit ini.


p/s : Bukan sekadar menambah ilmu, tapi menambah rasa.


Wallahu`alam...

Tuesday, June 14, 2011

Tribute to the first follower of this blog..

Semoga apa yang akanku lakukan ini semata-mata kerana Mu Ya Allah...
Bismillahirrahmanirrahim...


Sempena BURSTday the first follower of this blog. Tu blog beliau. Apabila rasa nak buang masa banyak-banyak, hah, kat situ memang sesuai. Tiada keraguan. Kata-kata dalam blog tu sangat tak berfaedah. Sangat kanak-kanak. Sangat tak best. Tapi saya tetap syorkan korang baca. Eh, korang WAJIB baca tau.


*Sebelum ni aku ada cakap nak tolong promote blog kau tapi sampai sekarang aku tak tunaikan. Sampai dah bertimbun-timbun follower nampak. haha. Mungkin kau tak ingat pun bile aku cakap..Tapi janji tetap janji. Seram plak nanti kau datang tuntut kat kubur. So entry ni sebab terpaksa. .Aku buat tanpa rela. haha.
(terharu tak? cakap je la terharu..haha)


Ok. Dah tu je.


Alang-alang cakap pasal birthday ni kan...
Each time bila birthday kita, siapa yang call siapa?
Parents kita yang call kita untuk wish happy birthday ATAU kita yang call parents kita untuk cakap thank you? Siapa yang belikan kek untuk siapa? Parents kita yang belikan untuk kita ATAU kita yang beli kek untuk parents kita masa birthday kita?

Pendapat saya, antara hari yang sesuai untuk kita appreciate dua orang tersayang ini adalah masa birthday kita. Saya pernah belikan kek untuk mereka pada hari jadi saya tapi bukan tahun ni. Adeh... Memang pelik. Mak ayah saya pun pelik apa kejadah budak ni beli kek sendiri masa hari jadi sendiri. Memang janggal. Memang alien. Memang tak masuk akal. Memang orang kedai kek pun pelik. Memang orang keliling pandang senget.


Apa kes beli kek masa hari jadi sendiri?
Beli kek sendiri masa hari jadi sendiri?
Dah takde orang yang sudi belikan ke?
Terpulanglah orang nak fikir apa pun.


Mereka yang berhempas pulas nak melahirkan kita.. Berusaha bersungguh-sungguh sejak malam pertama. haha. Tapi kita pulak yang tertunggu-tunggu mereka ucapkan Selamat Hari Jadi Anakku. Bukankah sepatutnya kita sebagai anak yang patut cakap Terima Kasih Mummy Daddy sebab Melahirkanku di hari Jadiku.
*Ayat ni cam jiwang sangat. Saya pun segan nak cakap direct camtu. ahaks. Pandai-pandailah susun ayat sendiri yang bunyi cam tak jiwang sangat*


Di hari jadi kita, sebagai anak, raikanlah ibu bapa kita yang melahirkan. Kita ni sebagai yang dilahirkan tak rasa sakit apa pun masa dikeluarkan tu. Diorang yang menanggung sakit tu kan..(err diorang? ada je ayah yang pitam masa mak dia tengah meneran. silap-silap ayah korang sendiri..hehe.kidding kidding) 


Nanti masa birthday kalian cakap kat parents, pelukis katakita kitakata kirimkan  ucapan tahniah di atas kesuccessan kalian melahirkan anak masing-masing dengan jayanya! hehe.


Oh ya, korang tau ke tak tarikh lahir korang dalam bulan Islam? Rasulullah sallallahu a'laihi wasallam wafat ketika tarikh lahir baginda. Jom kita check bila kita lahir dalam bulan Islam. Picit kat sini.
p/s: Saya anak raya..nanti 10 Syawal 1432 menjelang jangan lupa wish..haha
p/s/s : Jangan lupa baca the first follower of this blog punye blog yang ntah papenye lebih dahsyat dari saya punye ntah pape. ahaks.


Alhamdulillah...Thank you Allah because You are choosing us to receive the blessings of Islam remains as to each new day. Give thanks to Allah for the moon and the stars on our Birthday..teheeee~

Sunday, June 12, 2011

Kerajaan Baby

"Lemahnya pimpinan P**(dirahsiakan)"
Sebelum tu, Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaaatuh cikgu!
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh**memberi ruang masa seminit dua puluh dua saat utk anda menghabiskan jawab salam**


Pendahuluan yang bikin panas di situ..chil der..Jangan buat assumption tak pasal-pasal. Sebelum meneruskan taipan, diingatkan, saya tak kata saya bulan. Saya tak kata saya dacing. Saya tak kata saya hijau atau biru. Saya sekadar seorang rakyat Malaysia yang bukan siapa-siapa*feeewit serius bunyinya disitu*..Takyah mengada nak serius-serius.


"Lemahnya pimpinan PAS(eh terkantoi plak)"..tu headline kat berita TV. Bukan statement dari saya.
Saya tak faham*tapi kena buat-buat faham* kenapa terlalu menebal semangat kepartian dalam media massa..Sampai kadang-kadang, nampak sangat berat sebelah. Kalau mana-mana parti pembangkang dikritik secara terbuka, maka parti kerajaan pun seharusnya dikritik secara terbuka camtu..Baru fair n lovely..haha..Baru fair and square. Tapi apa yang saya tengok parti kerajaan akan sentiasa dilambung dan dijunjung. 


Ya, memang yang banyak berjasa pada saya selama ini parti kerajaan. Bukan tujuan saya mengutuk mana-mana parti, tapi sekadar pandangan simpati terhadap TV dan media massa. Bukan TV tu yang bersalah pada hakikatnya. Hanya ditugaskan utk mengeluarkan cahaya. Kerana ia tidak bernyawa sesungguhnya..tapi saya tetap tak puas hati sebab TV dipergunakan sedemikian rupa..*apa kes nak marah TV?*


Tunku Abdul Rahman.salute~
Ingat kawan-kawan,kerana jasanya para ulama' dapat berdakwah dengan aman. Kerana jasanya kita dapat baca blog org lain dengan aman. Jangan dicaci. Jangan dihina insan ini.
Hensem siot..
Semoga rohnya dicucuri rahmat dan digolongkan dalam kalangan hambaNya yang beriman..amiinnn.al-Fatihah... 
Kesian bila TV pun amalkan semangat kepartian ni. Lagi menakutkan bila masyarakat disogokkan dengan berita palsu melalui berita. Pastu diorang percaya bulat-bulat sebelum menyiasat.


My opinion, boleh je nak kritik secara open camtu, tapi bagi chance untuk pemimpin tu explain time tu jugak. Ini tak. Mereka dikritik di TV tapi untuk membela diri di blog lah di forum lah..Siapa yang rajin membaca dan mencari baru boleh tau situasi dan mesej sebenor-benornye.Itupun tak confirm betul ke tak sebab tak tau statement tu keluar dari siapa...Apa kejadahnya semua ini???haha


Pastu bila baca blog pengikut mana-mana parti, mesti unsur-unsur mengutuk diselitkan..Boleh pulak masukkan ayat al-Quran, hadis..Tapi mengutuk-ngutuk orang lain. Ni lagi satu kejadah. Apa kejadah semua ini??


Kita yang membaca ni terpinga-pinga ternganga-nganga..Tak tau siapa yang betul dan salah..Tak tau siapa yang difitnah dan siapa yang benar.


Bila belek surat khabar ini, dikutuknya pemimpin yang itu. Bila dibelek surat khabar yang itu dikutuknya pemimpin yang ini.
Kenapa tak bersua muka..haa pastu buat live telecast. Kasi rakyat tengok dan nilai sendiri..


Nak kutuk depan-depanlah bro..Baru syok tengok..haha.sengal.
Tapi bila buat live, pasti ada statement yang dicover.
*Adakah aku sedang mengutuk mana-mana pihak sekarang?*Terpulang pada awak nak fikir apa*


Macho-macho semua..Tu yang no 4 tu saya suka..hehe


Masa kat PASUM saya ada terbaca satu poster yang kat bawah tu dia tulis..Solat Isya' berjemaah diimamkan oleh Tok Guru Nik Aziz..perghh1o0ox..salute~


Penyokong Kelantan berjemaah di stadium Final Piala FA semalam.
Berita baik-baik camni takkan disiarkan di akhbar. Apa yang disiarkan, penyokong merah kuning gaduh dengan penyokong hitam putih. Habis rambut semua penonton terbakar. Habis tercabut semua gigi penonton..


Yang positif ada, tapi yang negatif jugak yang dihebahkan.


Diingatkan lagi sekali..Saya tak kata saya dacing atau bulan. Atau mana-mana parti lain. Saya tak kata saya hijau atau biru. Saya hanyalah penggemar kelabu..haha.tiba-tiba.


Mengapa mereka gune cara kotor sedangkan yang bersih itu ada? Pemerhatian saya yang tak berilmu terhadap cara mereka bermain politik. 
-Mereka saling memburuk-burukkan pihak satu lagi untuk meraih sokongan pengundi. Apabila pemimpin parti belah sana dikutuk, penyokong terpekik2 menepuk. Tak cukup ke kalau menceritakan kelebihan parti masing2. Itu lebih beretika. Mereka mencanangkan isu peribadi yang belum tentu sahih. 


Pastu masyarakat yangg mendengar tanpa bukti ni pun sibuk-sibuk jadi judge. Merata-rata benih fitnah ditabur. Biarpun sesuatu isu peribadi yang tak senonoh itu benar, buat cerdik(kata lawan) dah la. Sibuk nak pi mengata diorang buat apa. Dosa sendiri dah tak tertanggung banyaknya. Sibuk nak tambah dosa lagi watpe?


Jadi, apa penyelesaiannya?


Takyah tengok TV. Takyah ambil tau hal politik. Potong internet.
Saya setuju dengan semua cadangan tu..Cubalah buat..Siapa rasa dia senget ikutlah cadangan tu semua. ahaks.


Begini,
Mari kita berfikir secara baby yang bersih hatinya. Jujur pemikirannya. Suci lahiriah dan batiniahnya.

Kerajaan Baby..hikhik
Kita sebenarnya rakyat apa? Rakyat Malaysiakah? Rakyat Pahangkah? Rakyat Dato' Sri Najibkah? Rakyat Tok Guru Nik Aziz kah? Rakyat Dato' Sri Anwar kah?
Hah..jawab..Rakyat mana?
Ada yang jawab rakyat Malaysia ke?..Tu jawapan selamat. Tahniah. Betul jawapan tu.


Atau kita ni sebenarnya rakyat ALLAH?


Haa amek ni nak smash! Ada ke patut mengaku rakyat Malaysia sedangkan hak Allah tak tertunai lagi? Ada ke patut mengaku rakyat Allah sedangkan kita tak melakukan apa-apa untuk mengharumkan nama Allah?


Dan layakkah kita nak mengata pemimpin kita tak senonoh dan tak betul, sedangkan kita sendiri sebagai rakyat Allah pun suam-suam kuku je.
*tapi kalau dah jelas sangat bengong nye tu memang geram jugak la kan?haha*



Berapa ramai orang yang mengutuk pemimpin tapi dalam masa yang sama mendoakan mereka?
Kan lagi baik daripada mengutuk, kita mendoakan mereka? Bayangkan kutukan tu semua kita gantikan dengan mendoakan yang baik-baik untuk mereka.


Kita selalu canang cite pemimpin kita tak amalkan Islam sepenuhnye. Selalu kata tak layak mereka memimpin Malaysia. Tapi berapa ketul yang mendoakn agar Allah memberi hidayah pada Datuk Sri N(nama sebenar)? Berapa ramai yang sudi pohon agar Allah lembutkn hati Dr M? Imagine Datuk Sri N amalkn Islam sepenuhnya di Malaysia. Imagine makhluk sebrilliant Tun Mahathir(kantoi di situ) menjadi seorang ulama' hebat. MasyaAllah. Ayuh! Lepas solat tambah satu doa. Doakan mereka dibukakan pintu hati untuk jadi hamba yang soleh cam kalian..feeewwitt.


Sudah-sudahlah mengutuk tanpa tujuan. 


Mereka berbuat dosa tatkala mereka jahil, kita berbuat dosa dalam keadaan kita memahami agama. Bukankah kita lebih hina dari mereka? muhasabah sesama...............

Monday, June 6, 2011

Manusia bukan malaikat..manusia bukan syaitan.

Sembang masjid~

Ada sorang makcik tanya : Adik anak ke berapa?
                                          Saya yang keenam..
o0o0o..kiranya yang kat belakang tu adik yang ketujuh la?


**baca : saya ada enam adik beradik..dan saya yang bongsu..so apa perasaan bila awak dikakakkan oleh kakak awak?haha**


Eh bukan bukan....yang kat blakang tu kakak yang kelima..


Then,makcik tadi ketawa tersipu-sipu..mungkin beliau rasa beliau telah ter"hina" saya..kerana beliau telah mentuakan saya dari usia sebenar.haha..kidding kidding.
By the way, I get this a lot. 
Dituakan oleh usia muda.
Ingatkan boleh menyembunyikan ketuaan di sebalik telekung..
Dalam telekung pun boleh terserlah ketuaan..
Kalau dah tua tu tetap tua(sambil terbatuk-batuk dan membetul-betulkan tongkat)


Bercakap pasal tua, nak share sikit pengisian oleh Ustaz Azhar Idrus kat masjid semalam punye semalam punye semalam..semalam kuasa tiga.
*apa kaitan dengan tua?ada kaitannya..ustaz tua ke muda?ahaks*
Yup! Ustaz Azhar datang masjid.
Nak share sikit je sebab tak fokus sangat. Fokus sikit, ngantuk banyak..haha. Camne boleh ngantuk? Ostat tu bukan pak lawak antarabangsa ke? Saya pun musykil nie.


Kata Ustaz Azhar, "kite ni manusie bukang malaikak..kite manusie bukang jugok syaitang jing iblih. Tapi, manusie buleh jadi lebih mulie daripade malaikak dang manusie buleh jadi lebih hine berbanding syaitang."


Sape contoh manusie yang lebih mulie dari malaikak? tershashul cakap macam ostat dah. RASULULLAH!!            Siapa contoh manusia yang lebih hina dari syaitan? FIRAUN!!
Jawapan terpulang pada korang.Saya punya jawapan rahsia..sebab penilaian mulia dan hina pada kaca mata orang berbeza-beza. 
Ada orang kata buang sampah merata-rata perbuatan hina. Dan ada orang kata itu biasa. Saya Kata itu sangat hina. Korang Kata?
Ada orang kata petik bunga di taman larangan tak baik. Ada orang kata itu perbuatan romantik..haha.


Kata-kata Ustaz Azhar bukan untuk diulas dan dipulas..tapi untuk kita sama-sama fikirkan.*title macam nak tules pasal apa ustaz kata*


comel kopiah ostat
Lagi satu, point yang dapat ditangkap dalam keadaan tak berbuku nota =.="..*gila tak ikhlas dengar ceramah tak bawak notebook*


Bertafakur selama sejam untuk mengingati Allah adalah lebih baik berbanding ibadah selama setahun. 


Tapi tak perasan ostat ada sebut pasal hujah dia apa..al-maklumlah masa mata segar-bugar, telinga memang boleh dengar clear giler. Plus, yang mendengar ni pelupa orangnya. Plus, nak tulis celah mana kalau pen dengan kertas tak bawak.


Kopiah comel masih di kepala
Saya percaya kata-kata tadi tu. 
Pemahaman saya tentang kata-kata ostat saya simpulkan camni..tafakur tu jugak satu ibadah. Cuma apabila bertafakur memang kita dah set untuk tumpukan sepenuhnya pada Allah. Memang jiwa mudah khusyuk bila bertafakur.
Ibadah menurut ustaz mungkin ustaz nak cakap pasal ibadah yang macam baca al-Quran, solat sunat..yang memerlukan fokus dan ketika menunaikan ibadah yang memerlukan fokus dan penghayatan seperti solat, belum tentu kita boleh khusyuk.


Sebab masa kita beribadah, ibadah khusus seperti solat, boleh jamin tak kepala kita takde merewang kat siapa-siapa atau mana-mana? Boleh jamin tak fikiran kita memang sepenuhnya tertumpu pada Allah?
Oh tidak. Saya yakin tidak :-P...mudah fikiran kita berlari-lari dari timur ke barat. Mudah syaitan memperdaya kita. Berbeza apabila ketika kita bertafakur. Memang kita sedang mengingati Allah time tu. Yang sejam berkualiti itu lebih baik berbanding setahun yang sia-sia.


Bertafakur selama sejam untuk mengingati Allah adalah lebih baik berbanding ibadah selama setahun. 


Ada orang yang ketika takbirnya, terbayang F***b***..ah, parah...
Ada orang yang ketika iktidalnya, terbayang Arjun Rampal(feeewit)..ah, sakit...*tapi sekarang fenomena Aaron Aziz melanda =.="
“Untuk itu, barangsiapa yang mengharap perjumpaan dengan Robbnya, maka hendaklah ia mengerjakan amal shaleh dan janganlah mempersekutukan seorangpun dalam beribadah kepada Robb-Nya.” (Al-Kahfi: 110).
Toing! Kena sebijik. Allah dah bagi warning.


But don't worry. Kualitas solat kita masih boleh direpair and diupgrade selagi nyawa masih dikandung badan. Selagi udara masih dihirup dan dihembuskan. Khusyuk dalam solat boleh dicapai melalui latihan..Bukan dengan lisan..tapi dengan Latihan yang berterusan. Diiringi doa yang berpanjangan..Tak dilupakan dengan izin Tuhan..Ketika ini solat sunat memainkan peranan.
 *idokla kome nak tules pasal formula mencapai khusyuk dalam solat kali ni..diri sendiri pon belum khusyuk*


Back to the topic...
Berbeza dengan apabila ketika bertaafakul..eh tershashul lagi..bertafakur ye..bukan bertapa..Dua perbuatan yang sangat berbeza ibarat ikan patin masak tempoyak dengan telur burung puyuh yang dibuat hantaran..Begitu jauh bezanya.

***Bercakap pasal telur, haritu masa wedding cousin, ada jumpa telur ayam terukir kalimah Allah...Subhanallah..sumpah excited giler. nak gambar? tak boleh...P&C


Tengok dah melalut. Korang la nie.
Back to the topic.

Time bertafakur, fokus sepenuhnya terjurus pada Allah. Prospek tumpuan kita tertumpu hanya pada Yang Esa. 
Yang menentukan masuk syurganya kita bukanlah kerana ibadah kita tapi kerana rahmat Allah..Jadi tak semestinya banyak beribadah for sure dapat syurga. Tapi dengan ibadah kita boleh peroleh rahmat Allah. Jadi teruskan beribadah yo!
“Dan Tuhanmu berfirman : ‘Berdo’alah kamu kepadaku niscaya akan Ku perkenankan bagimu’. Sesungguhnya, orang-orang yang enggan untuk beibadah kepadaKu pasti akan masuk neraka dalam keadaan hina.” (Ghafir: 60)


Saya sekadar berkongsi mana yang saya tahu dan apa yang saya yakin. 
Berbalik pada tafsiran saya yang ntah pape berkaitan ceramah yang best tu.
Tafakur ni dalam konteks ingat pada Allah..Bukan tafakur yang lain-lain tu. Jangan salah faham ye.


Kita duduk diam-diam...


Tutup mata...


Bermuhasabah diri mengenang dosa-dosa semalam, saat ini dan akan datang..
Mengenangkan nikmat dan kasih sayang Allah..
Memikirkan kebesaran dan keagungan Allah..
Mengenangkan penganiayaan terhadap diri sendiri..
 Mengenangkan betapa banyaknya janji kita pada Allah.yang telah kita mungkiri..
Menginsafi kelemahan diri..
Lalu bercucuranlah manik-manik kristal di mata...


Fizikalnya mungkin lelah..
Fikirannya mungkin lemah..
Tapi tidak dengan hatinya..Hatinya terus gagah mengingati Allah..


**Jadi tak effect sedih yang cuba disampaikan? baik kata jadi sebab muka awak macam nak kata tak jadi.**


Sepasang mata yang cantik..
Yang besar,yang kebiruan,yang punya alis lebat dan lentik juga serta hitam dicelak...
Ini bukanlah hakikatnya...

Tetapi mata yang cantik adalah mata yang dipejamkan dari yang haram...
Yang menistiskan air mata kerana takutkan Allah...
Yang berjaga malam dalam jihad & mata yang sentiasa dipejamkan buat selamanya kerana rindukan pertemuan dengan Ilahi...
Inilah sepasang mata yang bersinar bak bintang Timur di Syurga menanti yang abadi...

*Rasa tak effect romantik tu? baik kata rasa sebab muka awak macam selambe takde perasaan*

Tafakur begini yang kita buru dengan rakusnya.

(Apakah kamu hai orang musyrik yang lebih beruntung) ataukah orang yang beribadah di waktu-waktu malam dengan sujud dan berdiri, sedang ia takut kepada (azab) akhirat dan mengharapkan rahmat Tuhannya? Katakanlah, “Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?” Sesungguhnya orang yang berakallah yang dapat menerima pelajaran. (al-Zumar [39]: 9)

Solat still maintain..bukan maintain tapi continuoum (continuous+meningkat). Kang ada plak kata saya bawak ajaran sesat. Boleh simpan handphone kat tangan tu. Takyah gatal nak call mana2 mufti. haha.
Jangan plak kata lepas ni aku taknak solat dah la sebab ostat kata tafakur sejam lg terer dari solat setahun..Baik aku duduk kat tepi sudut layan perasaan sorang-sorang sambil tu ingat pada Allah.. Bertafakur..OHHOOHHOII!! Bukan itu yang ostat comel tu nak kata. Bukan tinggalkan ibadah dan bertafakur sahaja.
Tadi saya kata bertafakur pun ibadah kan. Chop chop. Baik awak mengiyakan. Jangan main tipu.

Ibadah yang selalu kita buat, perhebatkan..Dan tambah lagi satu...Bertafakur. Wokeysss?


Ibadah yang selalu kita buat kekalkan.Ibadah tu bukan solat semata-mata. Berdoa juga ibadah. Makan pun ibadah. Luas skop ibadah. Setiap inci perbuatan kerana Allah adalah ibadah. Tidur kerana Allah adalah ibadah. Part tidur yang best semacam nie.

Ibadah yang selalu kita buat, perhebatkan..Dan tambah lagi satu...Bertafakur. Wokeysss?*copy paste*


Teringat satu birthday wishes dari seorang ustaz ni.

Salam alaik...selamat hari lahir,hepy besday,sanah helwah,
mudah2an panjang umur murah rezeki,dirahmati dilindungi olehNYA,
tercapai cita2,
dipermudahkan segala urusan didunia,
dipermudahkan menjawab soalan mungkar nangkir,
dilapangkan suasana kubur nnt,dihapuskan segala dosa2 yang ada,
menjadi anak yg soleh@solehah dan menuruti segala perintahnya,
aktifkan diri dengan solat lima waktu serta doa.amiinnn...

Ustaz ni memang banyak kata-kata perangsang. Senior dalam bidang ni. Tua ilmunya..Ha ni barulah ketuaan yang wajar..haha.

Ucapan itu sebagai penutup majlis pada malam ini. Ada sape2 birthday dia time dia baca ni..Anggaplah tu pun wishes untuk awak..hee~



p/s:bagi sape2 yg tersalah anggap bahawa Ustaz Azhar Idrus datang Masjid Cenderawasih(Masjid Sayidina Umar Al-Khattab), baik hentikan anggapan tu..Sesungguhnya memang ustaz hadir tapi dalam video.jadi boleh faham kenapa mengantuk disitu?ahaks. WAKENABEB!