Sunday, December 5, 2010

Tutup yang Patut

Bismillahirrahmanirrahim...senyum kambing sket.

Terima kasih sebab senyum kambing...yang senyum siput pon thanks..yang tak senyum pon syukran juge.

Bayangkan kartun ni gerak-gerakkan mulut die
Pernah tak tanye member2 yang tak menutup kepala, kenapa? apa yang kenapa? kenapa dengan kenapa?(sambil membayang-bayangkan kartun tu menggerak-gerakkan mulutnya)

Saya sangat2 amat2 tak stuju bile ditanye kenapa tak pakai tudung atau tak tutup aurat, dijawab dgn selambenye, "not ready yet la beb..tak dapat hidayah Allah lg".

Persoalan, si tukang jawab tu ada tak atau pernah tak berusaha mencari hidayah Allah? atau hanya menunggu hidayah Allah datang bergolek2 sebagaimana menunggu kucing yang bernama Hidayah datang kepada nye?^.^..dan satu lg statement yg buat saya rasa macam nak hempap2 lappy ni yg jugak pd pandangan zahir saya tak relevan, "ala, kalau pakai tudung tak ikhlas buat ape?"..
Rasa mcm nak hantuk2 kepala sendiri je bile dgr org ckp camtu..eh2 jangan!

Tu sume alasan yang dicipta tanpa landasan!!! LRT, komuter, keretapi zaman purba pon kene ade landasan baru blh berfungsi.

Kita sendiri, oh tersilap, saya sendiri tak tau mcm mana nak tafsir rase ikhlas tu.

Semua orang dilahirkan dgn fitrah yg baik. Biar sejauh mane pun hanyut dengan hidop atau biar segangster mane atau semalaun mane orang tu, fitrah cintakan kebaikan tetap ade di hati cuma ego yang menafi. terpulanglah untuk cari atau tak. hidayah Allah perlu dicari.

Bile dah pakai, wlpn tak ikhlas, atleast, kat situ dah ade usaha. Ikhlas dtg dr hati bukan dari fikiran.

Bila berbicare soal hati, jwpn ade padaNya. Usaha apbl dilakukan berterusan, akan terbitlah hasil.

Mcm gak bila exam is just in front of the door(bile lak wujud pepatah ni), korang buat latihan yg berterusan kan..smpai kadang2 rase loya mcm org pregnant..tp bile tgh jawab exam, korang akan ckp sorang2(mcm org..hehe), "eh soalan ni dah pernah buat" pastu bile abis exam,semangat gile bgtau member2 "perghh senang gile exam td..sebijik soalan-soalan yg dlm exercise ak buat aritu".pastu member laen panazzzz je telinge..haha.bile buat byk2 latihan, kite jd familiar dgn soalan2.

Berbalik pd topik td, bile u all pakai wlpn takde keikhlasan, u all akan jd terbiasa. bile dah biasa, kalau tak buat, akan rasa tak selesa. Usaha u all yg berterusan td tu wlpn pd awalnya adlh usaha paksaan, insyaAllah akan terbit hasil. hasil yg dicari disini ialah keikhlasan. tu jugak salah satu hidayahNya.

Keikhlasan akan terbit dengan sendiri. usaha ke arah utk mendapat pandanganNya akan dipermudahkan segalanya..percubaan awal2 tu anggaplah sbg latihan utk peroleh kesempurnaan..

kartun pon pandai pakai tudung kot!but dont try these style in our real life..at home takpe.

Pada pandangan saya la, tutup aurat ni jugak satu perjuangan..buat yg baru2 mencuba tu, diharapnya percubaan yg dilakukan adlh konsisten. pada awal2 mmg la akan rase tak biasa..mengharap senang dalam berjuang bagai merindu rembulan di tengah siang(eceh..rompak lirik sekeping hati.hoho)

Bile dah pakai tudung, atleast, kite golongan Hawa ni dpt membantu golongan Adam utk memelihara mata mereka yg selalu menjalar ke mana2 ..
chop!jgn marah ye lelaki2 sekalian..ini hakikat yg korang sndr pon tau. hakikat wlpn kelat dan payau tp kene telan jugak..telan2..haha

Ermm..seperkara lagi yg sayaaaaaang sgt2..tudung pakai dah comey. Pakai baju kurung some more. Tapi pakai selipar toilet..maksudnye pakai kasut atau selipar tanpa berstokin.

Ini fenomena biasa yg dilihat masa ke cafe, ke dewan kuliyah n ke bilik tutorial. itu dikira tak tutup aurat kan?Bukan korang yang dimaksudkan sbb korang semua insyaAllah tutup dgn sempurna. Korang sgt2 hampir nak tutup aurat.

Ibarat dlm exam, korang dpt B+..mesti cakap, "adoi sikit lg nak dpt A"..kalau dpt 78 tu mesti nak 80.. merayu2 kat cikgu."ala cikgu dua markah je lg..cube cikgu cari..haa sini2..boleh la cikgu.."(itu korang la, saya tak..haha). Pastu cikgu pon cam tension.dah salah tu salah je la..haha. remuk tak hati masa tu?geram tak? bile tgk bola plak, dah semangat2 ready nak jerit gol, bola tu sipi-sipi je nak masuk gol tp tersinggah kat tiang(nak ketuk2 je remote control)

Haa mcm tu sy geram bile nmpk golongan2 td. Kalau tak pakai stokin sbb malas nak sarung, kenapa tak rasa malas utk sarung kasut/selipar? Stokin sepasang tu tak menjejaskan tenaga pon wlpn basuh gune tangan. kalau gune washing machine pon tak terjejas pon muatan. Kalau malas sgt pon, pakai sepasang utk seminggu pon ok. Tapi bahana bau tu tanggung la sendiri..Cadangan td amatlah tak disyorkan.

Tapi drpd tak pakai langsung? Pandai2 le jaga kebersihan kan..kaki pon aurat wanita..tetap berdosa kalau terdedah.


ni nama dia stoking utk bersukan..=D

                     Nanti kat "sana", kita tak boleh merayu2 dah..bekalan disana adalah amal di dunia semata.balasan disana adalah hasil amalan kita kat sini...

Sebelom cikgu rekodkan markah, boleh la korang nak merayu(saya tak merayu chop!haha)...mcm tu jugak nanti kita dgn Allah. Masa sekarang ni lah kita nak merayu2. kebaikan wlpn sebesar zarah ade ganjaran yang disediakan, begitu juge dosa yg kecil tetap ade balasan.tp Allah kan Maha Penyayang, kite masih disediakan chance utk dpt keampunan..

Sebab Allah suruh kite tutup aurat, sbg tanda sygNya pd kita makhlukNya..mcm korang jugak kalau dpt birthday present dr org yg tersayang atau ape2 present lah, atau ape2 barang yg korang syg, mesti dibalut, diselekup, dijaga, dan disampul kemas2..

Camtu gak Dia nak tunjuk kasih sygNya pada kita. Dia suruh kita tutup segala yang patut. Allah sayang kita, takkan kita tak syg diri sendiri kot.Seluruh anggota badan kecuali muka korang yg cantik cun melecun tu dgn kedua tapak tangan...itu aurat pompuan generally..tp laen la plak lau kes utk pompuan ngan pompuan islam dan kes2 lain..tak perlu diusik dgn detail sbb korang dah tau.


Kenalpasti kesalahan-kesalahan dlm stp gambar dan bulatkan jwpn yg betol dlm hati dan tindakan..=)
 Apa-apa pun, kita kena ingat, stp tindakan kita kena ade matlamat. matlamat perlu jelas. without having a goal, it is difficult to score. Seperti mane kejelasan yg korang ade terhadap MATLAMAT PERKAHWINAN, sejelas itulah matlamat dalam tindakan lain..^,^.Matlamat kita adlh utk mendapatkan cinta Allah..kita nak jadi pecinta Pencipta cinta..bile nak berebut cintaNya, kita kene buat perkara2 yg disukaNya..

Mcm mane korang react bila tersuka kat seseorg tu? Depan diorang punyelah cover ayu..Jaga tingkah laku..Tersipu-sipu tak tentu pasal.(cewah, ckp mcm ade pengalaman je..pengalaman dr pemerhatian chop!haha)

Damai je hati bile tgk awan..sgt indah ciptaanNya..bukan tgk tiang gol tu chop!hehe
Allah itu indah dan sukakan keindahan..Tetapi indah pada Allah tak sama dgn indah pada mata manusia. kat dunia ni, lg seksi org tu, lagi dpt perhatian..(the hypothesis is never be accepted!!)..Mmg yg dress up seksi n seksa tu korang mmg hot..

Korang hot kat sini dan kat "sana" nanti, korang lagilah "hot" nye..

Kat "sana" nanti baru HOT yg real punye. Eh, tak takut ka?!!!

Rumate saya cakap, menurut mak nya yang terbaca dlm sebuah magazine(tp mak nye terlupa lak magazine ape), antara balasan bg org yg tak tutup aurat, die punye payu dara digantung sampai tercabut sambil bawah badan tu dibakar dgn api..Proses pergantungan itu berulangan sampailah habis dosa die utk tak tutup aurat tu..nauzubillah..

Bukan berniat untuk memperkena, cuma ingin membetulkan apa yang dirase tak kena. Tapi lau ada yg terasa pon apa salahnya..

Utk kebaikan diri sendiri jugak bukan utk org lain..Anda tak buat anda berdosa, anda buat insyaAllah dapat pahala..

Dalam mengingatkan org lain, diri ini juge kena beringat.

Mudah-mudahan selepas menulis ni, masih ade ruang utk sy perbaiki diri lagi. buat kenalan2 yang belom lg menerima hidayah Allah(ini apalah yg didakwa wlpn tak blh diterima),ingatlah, nothing  is late before MaTi but we are too near to MaTi..

Musafir kita hampir tamat. Setiap sehari yg berjaya kita harungi menandakan makin kurang sehari utk kita hidup. Makin dekat jugak nak jumpa mati..Tutuplah aurat sblm aurat kita ditutupkan dgn kain kafan nanti..Masih sempat sebelom kiamat.

Tomey nye gadis ini..korang pon comey lagi2 bile pakai tudung..=D

Salam dari pecintaPenciptacinta...wee~~
wallahualam

4 comments:

::Raudhatul Hannan:: said...

Salam Ukhwah..
like this.. terbaek..
teruskan usaha.. ^_^

pelukis kata said...

salam ukhuwah..
semoga usaha yg konsisten dari kita dpt bantu diri sendiri, dia dan mereka.^.^

Anonymous said...

Assalamualaikum ya sahabat
Entry yang ni menarik skali!
Good Job!
Smoga kita menjadi sahabat yang dapat mengingatkan sahabat yg lain kpd Allah.InshaAllah

Keep on writing Shakiera!Fighting!

pelukis kata said...

Waalaikumussalam ya sahabat..dis is not my job.everything comes from Him..(^.^)
Yup!semoga menjadi golongan yg diseru dan menyeru kpd kebaikan..btw, im not a fighter..just a survivor..haha